Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
Sākums \ Aktualitātes \ Ziņu arhīvs

Notikusi attālinātā ekskursija uz atkritumu poligonu "Getliņi EKO"

26.01.2022
 

26.janvārī Daugavpils būvniecības tehnikuma 1.kursa audzēkņi apmeklēja atkritumu poligonu “Getliņi EKO” attālinātās ekskursijas formātā.

Izglītojamajiem bija iespēja ielūkoties Getliņi EKO ikdienā, gūt izpratni par atkritumu apsaimniekošanu, zaļās elektroenerģijas ražošanu un dārzeņu audzēšanu siltumnīcās. Pārbaudīt savas zināšanas par vides aizsardzību, iesaistoties komandu spēlē.

Ekskursija sadzīves atkritumu poligonā sniedz priekšstatu par to, kāds ir atkritumu dzīves cikls un cik svarīgi ir rūpēties par apkārtējo vidi. Poligons „Getliņi EKO” atrodas Rīgas rajonā un ir viens no modernākajiem Eiropā. Šobrīd tas tiek veidots un attīstīts kā mūsdienīgs un drošs atkritumu pārstrādes centrs. Kopš šķirošanas rūpnīcas atklāšanas SIA „Getliņi EKO” teritorijā 2015. gada 26. oktobrī, bioloģiski noārdāmie atkritumi tiek izmantoti biogāzes ražošanai, savukārt pārstrādei derīgie materiāli un metāla izstrādājumi tiek nogādāti uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar šo materiālu reģenerāciju un atkārtotu pārstrādi. Nepārstrādājamie atkritumi tiek noglabāti videi drošās, noslēgtās biodegradācijas šūnās, kurās neiekļūst ne gaiss, ne lietus ūdens. Poligona gāze, kas veidojas šūnās, tiek aizvadīta uz „Getliņu” energobloku, sadedzināta sešos iekšdedzes motoros un pārvērsta enerģijā – elektrībā un siltumā.
Elektrība tiek pārdota AS „Enerģijas publiskais tirgotājs”, bet siltumenerģija izmantota SIA „Getliņi EKO” siltumnīcās, kur tiek audzēti Getliņu tomāti, gurķi un nokarenie ziedi. Arī visi notekūdeņi (infiltrāti) tiek savākti un attīrīti, tāpēc atkritumu ietekme uz vidi tiek samazināta līdz minimumam.

Mūsu jaunieši pēc ekskursijas uzsvēra, ka ikviena cilvēka  ieguldījums atkritumu apsaimniekošanā, to šķirošanā nes efektivitāti, finansiālo atdevi un labvēlīgu ietekmi uz vidi.


Sagatavoja:
Profesionālās izglītības skolotāja
Margarita Grigorjeva

« atpakaļ